Често Задавани Въпроси

ЗАЩО ДА ПРЕДПОЧЕТА PIRONETIC ПРЕД ДРУГИТЕ БРАНДОВЕ НА ПАЗАРА?

Отговорът на този въпрос е лесен - Защото получавате максимално качество на продуктите. Защото нашите облекла са създадени от професионален атлет, което е гаранция, че са изработени с особено внимание към детайла, за да ви дарят с комфорта, от който тялото ви се нуждае. Защото избираме само най-висококачествените материи и технологии за изработка. Защото са произведени в България по най-висок стандарт. Защото всеки наш клиент е наш приятел и се отнасяме към него с особено внимание.

КАК ДА ПОРЪЧАМ?

Поръчката при нас става изключително лесно. Нужно е само да изберете желания от вас продукт, подходящия за вас размер и да го добавите в количката си. От там нататък просто следвайте инструкциите.

КОЙ РАЗМЕР Е ПОДХОДЯЩ ЗА МЕН?

Най-точният размер за вас зависи изцяло от вашите мерки. В нашата таблица с размери, приложена към всеки продукт, са посочени примерните стойности, които отговарят за всеки размер. Моля, имайте предвид, че материите на клиновете ни са разтегливи и затова са дадени приблизителни стойности за тях. Всичко, което е нужно е да изберете този размер, в който попадат вашите мерки.

КАКВИ МАТЕРИИ ИЗПОЛЗВАТЕ ЗА ВАШИТЕ ОБЛЕКЛА?

За нашите облекла използваме само висококачествени материи, които са създадени специално за спортни облекла. Най-често това са полиестер и полиамид, премесени с памук, които са изключително издръжливи на износване, перат се и съхнат лесно, не боядисват при пране и предпазват тялото от запарване по време на движение, като отвеждат влагата навън. Изключително мека и еластична материя, която не протрива кожата, за да ви даде максимален комфорт и свобода по време на активните ви занимания. Произведени в Италия по най-висока технология.

КЪДЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ОБЛЕКЛАТА?

Нашите облекла са изцяло изработени в България. Дизайните са авторски и са създадени от Цветана Пиронкова, чиято цел е да отговарят на всички стандарти за качество и комфорт, достойни за спортисти.

КАК ДА ПЛАТЯ?

За ваше удобство, предлагаме доставка до офис и врата, като плащането се извършва при доставката.

КАК СЕ ИЗВЪРШВА ДОСТАВКАТА?

За поръчаните артикули, Pironetic извършва доставки, чрез куриерска фирма Спиди АД, до офис или до посочен от вас адрес.
Всички наши доставки са на фиксираната цена от 5лв. за територията на Република България в следните прогнозни срокове:


– Експресни куриерски услуги от врата до врата – 1 работен ден (за поръчки получени до 10 часа преди обяд).
– Икономични куриерски услуги – 2 работни дни (за поръчки побучени до 12 часа на обяд).
– Спиди поща – до избран офис на Спиди – (1 работен ден за поръчки получени до 12 часа на обяд).

За чужбина доставките се изпълняват с нашите партньори от Спиди DPD Group или DHL при следните възможности за избор на услуга:


– DPD Economy от България до Европа – сухопътни доставки от 2 до 7 работни дни в зависимост от отдалечеността на дестинацията.
– Специална услуга от врата до врата за Гърция и Румъния – от 2 до 3 работни дни.
– DHL Express Worldwide – услуга по въздух за целия свят от 1 до 3 работни дни в зависимост от отдалечеността.
– DHL Economy Select – сухопътна услуга за Европа от 3 до 6 работни дни в зависимост от отдалечеността.

*За получаване на тарифи за доставки в чужбина, моля, свържете се с нас на: shop@pironetic.com

ПРОДУКТЪТ, КОЙТО ПОРЪЧАХ МИ Е ГОЛЯМ/МАЛЪК. МОГА ЛИ ДА ГО ЗАМЕНЯ?

Разбира се. От Pironetic желаем да доставим възможно най-голямо удобство за нашите клиенти, затова с радост ще заменим продукт, който не отговаря на тези изисквания. Ако продуктът е със сгрешен размер, дефектен, то свържете се с нас на shop@pironetic.com, за да получите пълна информация как може да заменим вашия продукт. Моля, имайте предвид, че трябва да го върнете във вида, в който сте го получили с приложени касова бележка и етикет към него, както и че разходите по доставката са изцяло за ваша сметка.

ВРЪЩАНЕ НА ПРОДУКТ

1.1. Потребителят има право на отказ от договора в рамките на 14 дни от получаване на стоката като за целта може да използва Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора, който Потребителят е получил заедно с получената стока.

1.2. При отказ от договора Потребителят е длъжен да върне закупената стока в ненарушен търговски вид, запазена опаковка и запазен етикет като разходите за връщане на стоките са за сметка на Потребителя.

1.3. При отказ от договора, ако Потребителят е заплатил стоката, му се възстановява платената сума за върнатата стока по посочена от него банкова сметка в срок от 14 /четиринадесет/ дни след връщането на стоката. Суми не се възстановяват, докато Продавачът не получи върнатата от Потребителя стока или докато Потребителят не представи на Продавача доказателство, че е изпратил стоката обратно.

1.4 Потребителят дава съгласието си възстановяването на сумите да бъде извършено по банков път по посочена от него негова банкова сметка, като това възстановяване няма да бъде свързано с разходи за Потребителя с изключение на евентуални разходи съгласно т.6.5 от Общите условия. Разходите, свързани с превода на сумата по посочената от Потребителя банкова сметка са за сметка на Продавача. Разходите за Куриера, свързани с връщането на стоката, са за сметка на Потребителя.

1.5. Правото на отказ от договора в случите, когато стоката е получена от Потребителя, не може да се упражни за запечатани стоки, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето.

1.6. При несъответствие на получената стока с поръчаната стока Потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Продавача да приведе стоката в съответствие с поръчката. При предявяване на рекламация Потребителят задължително прилага и документи, на които се основава претенцията (касова бележка и др.). Несъответствието в договореното между страните може да се изразява в:

  • производствени дефекти на стоката;
  • констатирани липси на части от стоката;
  • изпратена е грешна стока, различна от поръчаната;
  • несъответствие с обявения размер и/или цвят- стока, изпратена в различен размер и/или различен цвят от поръчания;

1.7. Рекламацията по т.1.6 се предявява до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяване на несътветствието с договореното. Рекламацията по т.1.6 може да се предяви пред „ГОТАУЕЪР“ ЕООД на посочения имейл адрес shop@pironetic.com, като едновременно с това Потребителят трябва да изпрати стоката за замяна в едноседмичен срок.

1.8. При рекламация Потребителят може да избере замяна на конкретния артикул за същия без дефекти или в друг размер, или друг цвят, или връщане на стоката срещу възстановяване на платената сума. Продавачът може да предложи замяната на артикула да е със съвсем друг артикул при изравняване на цените – или Потребителят доплаща, ако другият артикул е по-скъп, или се предлагат няколко артикула за същата цена, или на Потребителя се възстановява разликата между заменения и новия артикул, ако цената на новия артикул е по-ниска от платената от Потребителя цена. Потребителят не може да претендира за разваляне на договора, ако несъответствието на потребителската стока с договора е незначително.

1.9. Връщането на стоката при рекламация, в случаите извън фабричен дефект се осъществява при следните условия:

  • Запазен добър търговски вид (стоката не е скъсана, надраскана, носена, прана, гладена).
  • Не са налице повреди, причинени от неправилна употреба.
  • Запазена оригинална опаковка и етикет.

1.10. Връщането на стока, било при отказ от договора, било при рекламация, може да се направи по начина и на адреса, посочен във Формата за връщане, заедно с която Потребителят е получил поръчката.

1.11. При замяна на стоки транспортните разходи са за сметка на Потребителя и в двете посоки, освен ако замяната се е наложила по вина на Продавача.